вторник, 6 октября 2020 г.

Исполнительная надпись нотариуса и взыскание на ее основании кредитного долга частным исполнителем. Основы


За последние годы использование процедуры исполнительной надписи нотариуса (ИНН) с последующим открытием исполнительного производства (ИП) частными исполнителями (ЧИ) приобрело по истине эпический масштаб. И, несмотря на давно всем известную неправомерность таких надписей и незаконные действия частных исполнителей, МФО и другие финансовые компании (новые кредиторы, скупщики долгов, факторы) очень активно используют процедуру оформления ИНН. Реже ею пользуются банки, хотя и тут заемщику нужно предусмотреть все варианты.

Нарушения при наложении ИНН и последующем открытии ИП встречаются сплошь и рядом. Несколько месяцев назад знакомый адвокат опубликовал пост в Facebook о том, что был "приятно удивлен", когда обнаружил ИНН и ИП, открытые по кредитным договорам и долгам, где состоялись суды еще 5 лет назад. При этом решения судов были в пользу заемщиков.

Вообще открытие ИП это неприятная вещь. За ним следует внесение заемщика в Единый реестр должников, невозможность продать недвижимость или авто, арест средств на счетах/картах в банках, взыскание с официальных доходов и т.д.

В данном цикле публикаций поговорим о правовой природе исполнительных надписей нотариусов, исполнительном производстве на их основании, нарушениях кредиторов, частных нотариусов и исполнителей, судебном обжаловании и отмене ИП/ИНН, а также о многом другом, что связанно с данной проблематикой.

Законодательная и нормативная база

Для упрощения/сокращения в этой и следующих публикациях цикла будем использовать такие аббревиатуры:

  1. ЧН - частный нотариус
  2. ЧИ - частный исполнитель
  3. ИНН - исполнительная надпись нотариуса
  4. ИП - исполнительное производство
  5. ПОИП - Постановление об открытии исполнительного производства

Чтоб сразу перейти к сути дела, установим, что основными нормативными актами, которые регулируют деятельность нотариусов, исполнителей (в том числе частных), оформление ИНН и открытие ИП, являются:

  1. Закон Украины "Про нотариат" от 02.09.1993 №3425-XII
  2. Закон Украины "Об органах и лицах, осуществляющих принудительное исполнение судебных решений и решений других органов" от 02.06.2016 № 1403-VIII
  3. Закон Украины "Об исполнительном производстве" от 02.06.2016 №1404-VIII
  4. Перечень документов, по которым взыскание задолженности проводится в бесспорном порядке на основании исполнительных надписей нотариусов, утвержденный Постановлением КМУ от 29.06.1999 №1172 (далее - Перечень)
  5. Инструкция по организации принудительного исполнения решений, утвержденная Приказом Министерства юстиции Украины от 02.04.2012 № 512/5 (далее - Инструкция)

Если мы говорим об обжаловании в судебном порядке ИНН и ИП, то следует также учесть нормы:

  1. Гражданского процессуального кодекса Украины (далее - ГПКУ)
  2. Кодекса административного судопроизводства Украины (далее - КАСУ)

Исполнительная надпись нотариуса (ИНН)

Согласно п.3 ч.1 ст.3 ЗУ "Об исполнительном производстве" подлежат принудительному исполнению решения на основании, в том числе, исполнительных надписей нотариусов.

В соответствии со ст.87 ЗУ "Про нотариат":

"Для стягнення грошових сум або витребування від боржника майна нотаріуси вчиняють виконавчі написи на документах, що встановлюють заборгованість.

Перелік документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів, встановлюється Кабінетом Міністрів України."

Согласно ст.88 ЗУ "Про нотариат":

"Нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем та за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років.

(положення частини першої статті 88 визнано такими, що відповідають Конституції України (є конституційними), згідно з Рішенням Конституційного Суду України від 01.07.2020 р. N 7-р(І)/2020)

(частина перша статті 88 із змінами, внесеними згідно із Законом України від 14.07.2020 р. N 775-IX)

Якщо для вимоги, за якою видається виконавчий напис, законом встановлено інший строк давності, виконавчий напис видається у межах цього строку."

На основании данных норм можем сделать такие выводы:

  1. ИНН является одновременно и решением о принудительном взыскании, и обязательным к исполнению документом. Решение суда в данном случае не требуется.
  2. Сделка и задолженность, касательно которой оформляется ИНН, не должны вызывать сомнений. Т.е. быть бесспорными.
  3. Существует Перечень документов, на основании которых устанавливается такая бесспорность и осуществляется взыскание в бесспорном порядке.
  4. Для ИНН применяются сроки исковой давности, как и для судебного гражданского процесса. Общий срок - 3 года с дня возникновения права требования, но он может быть увеличен в кредитном договоре. Только в пределах срока исковой давности можно наложить ИНН на кредитный договор.
  5. Процедура взыскания через ИНН является законной, что подтверждено Решением Конституционного суда Украины от 01.07.2020 р. №7-р(І)/2020.

Согласно ст.88 ЗУ "Про нотариат":

"У виконавчому написі повинні зазначатися:

дата (рік, місяць, число) його вчинення, посада, прізвище, ім'я, по батькові нотаріуса, який вчинив виконавчий напис;

найменування та адреса стягувача;

найменування, адреса, дата і місце народження боржника, місце роботи (для фізичних осіб), номери рахунків в установах банків (для юридичних осіб);

строк, за який провадиться стягнення;

суми, що підлягають стягненню, або предмети, які підлягають витребуванню, в тому числі пеня, проценти, якщо такі належать до стягнення;

розмір плати, сума державного мита, сплачуваного стягувачем, або мита, яке підлягає стягненню з боржника;

номер, за яким виконавчий напис зареєстровано;

дата набрання юридичної сили;

строк пред'явлення виконавчого напису до виконання.

Виконавчий напис скріплюється підписом і печаткою нотаріуса."

В соответствии с п.2 "Кредитные договора, по которым должниками допущена просрочка платежей по обязательствам" Раздела "Взыскание задолженности на основаниях, что вытекают из кредитных отношений" Перечня:

"Для одержання виконавчого напису додаються:

а) оригінал кредитного договору;

б) засвідчена стягувачем виписка з рахунка боржника із зазначенням суми заборгованості та строків її погашення з відміткою стягувача про непогашення заборгованості.

(Перелік доповнено розділом згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 26.11.2014 р. №662)

(постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 20.03.2015 р. у справі №826/20084/14 визнано незаконною та нечинною постанову Кабінету Міністрів України від 26.11.2014 р. №662 "Про внесення змін до переліку документів, за якими стягнення аборгованості  провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів" в частині, а саме: пункти 1 та 2 Змін, що вносяться до переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів)

(ухвалою Вищого адміністративного суду України від 24.11.2015 р. у справі N 826/20084/14 касаційні скарги Кабінету Міністрів України і Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" задоволено частково, постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 20.03.2015 р. і ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 14.05.2015 р. скасовано, а справу направлено на новий розгляд до суду першої інстанції)

 (постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 22.02.2017 р. у справі №826/20084/14 визнано незаконною та нечинною постанову Кабінету Міністрів України від 26.11.2014 р. №662 "Про внесення змін до переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів" в частині, а саме: пункту 1 Змін, що вносяться до переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, в частині "а після слів "заставлене майно" доповнити словами "(крім випадку, передбаченого пунктом 11 цього переліку)"; доповнити розділ пунктом 11 такого змісту: "11. Іпотечні договори, що передбачають право звернення стягнення на предмет іпотеки у разі прострочення платежів за основним зобов'язанням до закінчення строку виконання основного зобов'язання. Для одержання виконавчого напису подаються:

 а) оригінал нотаріально посвідченого іпотечного договору;

 б) оригінал чи належним чином засвідчена копія договору, що встановлює основне зобов'язання;

 в) засвідчена стягувачем копія письмової вимоги про усунення порушення виконання зобов'язання, що була надіслана боржнику та майновому поручителю (в разі його наявності), з відміткою стягувача про непогашення заборгованості;

 г) оригінали розрахункового документа про надання послуг поштового зв'язку та опису вкладення, що підтверджують надіслання боржнику письмової вимоги про усунення порушення виконання зобов'язання;

 ґ) довідка фінансової установи про ненадходження платежу". пункту 2 Змін, що вносяться до переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів: "Доповнити перелік після розділу "Стягнення заборгованості за нотаріально посвідченими договорами" новим розділом такого змісту: "Стягнення заборгованості з підстав, що випливають з кредитних відносин 2. Кредитні договори, за якими боржниками допущено прострочення платежів за зобов'язаннями. Для одержання виконавчого напису додаються: а) оригінал кредитного договору;

б) засвідчена стягувачем виписка з рахунка боржника із зазначенням суми заборгованості та строків її погашення з відміткою стягувача про непогашення заборгованості.».)

(ухвалою Вищого адміністративного суду України від 06.03.2017 р. у справі №826/20084/14 зупинено виконання постанови Київського апеляційного адміністративного суду від 22.02.2017 р.)

(ухвалою Вищого адміністративного суду України від 04.04.2017 р. у справі №826/20084/14 зупинено виконання постанови Київського апеляційного адміністративного суду від 22.02.2017 р.)

(ухвалою Вищого адміністративного суду України від 01.11.2017 р. у справі №826/20084/14 постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 22.02.2017 р. залишено без змін)"

Если у вас вызывают взрыв мозга дополнения и уточнения к подпункту б), то спешу Вас заверить, вы не одиноки. Разбору данного положения вещей будет посвящена отдельная статья. Так что наберитесь терпения. Мы детально проанализируем ситуацию и установим действительный перечень необходимых документов, доказывающих бесспорность.

Главное, что сейчас нужно запомнить то, что Законы говорят о бесспорности документов, долга и самого права требования. Это условие остается непоколебимым.

Исполнительное производство (ИП)

Согласно ч.1 ст.1 ЗУ "Об органах и лицах, осуществляющих принудительное исполнение судебных решений и решений других органов":

"Примусове виконання судових рішень і рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) покладається на органи державної виконавчої служби та у визначених Законом України "Про виконавче провадження" випадках - на приватних виконавців."

В соответствии с ч.1 ст.5 ЗУ "Об исполнительном производстве":

"Примусове виконання рішень покладається на органи державної виконавчої служби (державних виконавців) та у передбачених цим Законом випадках на приватних виконавців, правовий статус та організація діяльності яких встановлюються Законом України "Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів"."

В частях 2-4 ст.5 ЗУ "Об исполнительном производстве" вы можете ознакомиться с решениями, которые ЧИ не может принудительно исполнять, или имеет право вернуть документ взыскателю без исполнения. Например, ЧИ не имеет права исполнять решения о выселении или вселении физических лиц и конфискации имущества.

Место исполнения решений

Согласно ч.2 ст.24 ЗУ "Об исполнительном производстве":

"Приватний виконавець приймає до виконання виконавчі документи за місцем проживання, перебування боржника - фізичної особи, за місцезнаходженням боржника - юридичної особи або за місцезнаходженням майна боржника.

Виконавчі дії у виконавчих провадженнях, відкритих приватним виконавцем у виконавчому окрузі, можуть вчинятися ним на всій території України."

В соответствии с абзацем 3 ч.5 ст.24 ЗУ "Об исполнительном производстве":

"Для проведення перевірки інформації про наявність боржника чи його майна або про місце роботи в іншому виконавчому окрузі приватний виконавець має право вчиняти такі дії самостійно або залучати іншого приватного виконавця на підставі договору про уповноваження на вчинення окремих виконавчих дій, типова форма якого затверджується Міністерством юстиції України."

Тут нужно понять, что Украина поделена на исполнительные округа, которые соответствуют административному делению территории. ЧИ может принять к исполнению документы только в случае если должник - физическое лицо в исполнительном округе, в котором имеет право вести свою деятельность ЧИ:

  1. проживает (зарегистрирован, имеет прописку) или пребывает;
  2. имеет имущество.

ЧИ имеет право (а читаем, что и обязан) проверить информацию касательно места работы должника или нахождения его имущества.

Согласно ч.3 ст.26 ЗУ "Об исполнительном производстве":

"У заяві про примусове виконання рішення стягувач має право зазначити відомості, що ідентифікують боржника чи можуть сприяти примусовому виконанню рішення (рахунок боржника, місце роботи чи отримання ним інших доходів, конкретне майно боржника та його місцезнаходження тощо), рахунки в банківських установах для отримання ним коштів, стягнутих з боржника, а також зазначає суму, яка частково сплачена боржником за виконавчим документом, за наявності часткової сплати."

Таким образом, взыскатель (т.е. кредитор, который оформил ИНН) имеет право к заявлению о взыскании приложить доказательства, подтверждающие, что он придерживается принципа территориальности при подаче такого заявления. Тут грань между "имеет право" и "обязан" довольно размыта.

Так, в соответствии с пунктами 21-24 Постановления Верховного суда от 25.06.2019 по делу №826/7969/16:

"21. Також Верховний суд погоджується з висновками судів, що при поданні стягувачем вказаної заяви останнім не зазначено та не надано доказів, які б підтверджували перебування вказаного транспортного засобу станом на момент подання заяви про відкриття виконавчого провадження від 17.03.2016 за вих. №182 за вказаною адресою.

22. За наведених обставин, колегія суддів наголошує, що судами першої та апеляційної інстанції вірно встановлено, що наявними у матеріалах справи доказами не підтверджено правомірності відкриття відповідачем виконавчого провадження №50607910, керуючись місцезнаходженням транспортного засобу, вказаного у заяві про відкриття виконавчого провадження від 17.03.2016 за вих. №182, - Вінницька область, смт. Літин, вулиця Сосонське шосе, 10, товариство з обмеженою відповідальністю «Обрій», - враховуючи, при цьому, вказане у виконавчому документі місце проживання боржника - АДРЕСА_1 , - що територіально не підвідомче відділу державної виконавчої служби Літинського районного управління юстиції у Вінницькій області.

23. Проаналізувавши викладене, Верховний Суд приходить до висновку, що суди першої та апеляційної інстанцій дійшли правильного висновку, що у відділу державної виконавчої служби Літинського районного управління юстиції у Вінницькій області були відсутні повноваження з відкриття виконавчого провадження №50607910, а тому дії відділу державної виконавчої служби Літинського районного управління юстиції у Вінницькій області щодо відкриття виконавчого провадження №50607910 з виконання виконавчого напису, виданого 10.03.2016 приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Семеновою Г.В., реєстровий номер №334, та винесення постанови про стягнення з боржника виконавчого збору від 04.04.2016 є протиправними.

24. Враховуючи висновки судів першої та апеляційної інстанцій щодо відсутності у відповідача повноважень на відкриття виконавчого провадження №50607910 та відповідно протиправності таких дій, Верховний  Суд також погоджується з позицією судів попередніх інстанцій, що постанова про відкриття виконавчого провадження №50607910 від 25.03.2016 та постанова про стягнення з боржника виконавчого збору від 04.04.2016, які винесені відповідачем як похідні від вказаних дій, щодо яких суд дійшов до висновку про протиправність останніх, є протиправними та підлягають скасуванню."

Да, это дело касается транспортного средства и государственной исполнительной службы, но от этого суть вопроса не меняется. Верховный суд установил нарушение принципа территориальности и отменил ПОИП.

Согласно абзацу 2 п.1 Раздела ІІ Инструкции:

"Виконавець при здійсненні виконавчого провадження зобов'язаний використовувати всі надані йому права та повноваження, необхідні для забезпечення неупередженого, ефективного, своєчасного і повного виконання рішення."

В соответствии с абзацем 27 п.3 Раздела ІІІ Инструкции:

"У разі пред'явлення виконавчого документа до органу державної виконавчої служби або приватного виконавця за місцем проживання чи перебування боржника - фізичної особи, місцезнаходженням боржника - юридичної особи, адреса якого відрізняється від адреси, зазначеної у виконавчому документі, до заяви про примусове виконання рішення стягувач має додати документ/копію документа, який підтверджує, що місцезнаходженням боржника - юридичної особи або адресою проживання чи перебування боржника - фізичної особи є територія, на яку поширюється компетенція органу державної виконавчої служби, або територія виконавчого округу приватного виконавця."

Согласно же абзацу 28 п.3 Раздела ІІІ Инструкции:

"У разі пред'явлення виконавчого документа до органу державної виконавчої служби або приватного виконавця за місцезнаходженням майна боржника до заяви про примусове виконання рішення додається документ/копія документа, який підтверджує, що майно боржника (грошові кошти на рахунках в банках або інших фінансових установах) знаходиться(яться) на території, на яку поширюється компетенція органу державної виконавчої служби, або в межах виконавчого округу приватного виконавця."

Другими словами, взыскатель обязан доказать правильную территориальность, а ЧИ обязан проверить эти данные.

Начало исполнительного производства

Согласно ч.1 ст.26 ЗУ "Об исполнительном производстве" исполнитель начинает принудительное исполнение решения, в том числе на основании Заявления взыскателя. В соответствии с п.3 Раздела ІІІ Инструкции:

"Заява про примусове виконання рішення подається до органу державної виконавчої служби або приватного виконавця у письмовій формі разом із оригіналом (дублікатом) виконавчого документа.

У заяві про примусове виконання рішення зазначаються такі відомості:

назва і дата видачі виконавчого документа;

прізвище, ім'я та (за наявності) по батькові стягувача;

дата народження та адреса місця проживання чи перебування стягувача;

реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті) стягувача;

номер телефону стягувача;

спосіб перерахування стягнутих з боржника грошових сум (у разі виконання рішення про стягнення коштів);

реквізити рахунку, відкритого у банку або в іншій фінансовій установі, для отримання стягнутих з боржника грошових сум (за наявності)."

Согласно ч.1 ст.28 ЗУ "Об исполнительном производстве":

"Копії постанов виконавця та інші документи виконавчого провадження (далі - документи виконавчого провадження) доводяться виконавцем до відома сторін та інших учасників виконавчого провадження, надсилаються адресатам простим поштовим відправленням або доставляються кур'єром, крім постанов про відкриття виконавчого провадження, про повернення виконавчого документа стягувачу, повідомлення стягувачу про повернення виконавчого документа без прийняття до виконання, постанов, передбачених пунктами 1 - 4 частини дев'ятої статті 71 цього Закону, які надсилаються рекомендованим поштовим відправленням. Боржник вважається повідомленим про початок примусового виконання рішень, якщо йому надіслано постанову про відкриття виконавчого провадження за адресою, зазначеною у виконавчому документі.

Документи виконавчого провадження надсилаються стягувачу та боржнику за їхніми адресами, зазначеними у виконавчому документі. У разі зміни стороною місця проживання чи перебування або місцезнаходження документи виконавчого провадження надсилаються за адресою, зазначеною у відповідній заяві сторони виконавчого провадження.

Документи виконавчого провадження доводяться до відома або надсилаються адресатам не пізніше наступного робочого дня з дня їх винесення."

Если подсумировать, то:

  1. Открытие исполнительного производства оформляется ЧИ Постановлением (ПОИП).
  2. ПОИП направляется должнику на следующий день после вынесения ЧИ.
  3. Такое отправление должно быть рекомендованным (т.е. должник должен расписаться в его получении).
  4. Должник считается уведомленным об открытии ИП, если ему "надіслано" ПОИП. Я хоть и не лингвист, но глагол "надіслати" на русский можно перевести как "отправить" так и "прислать". Другими словами, данная норма предусматривает вручение.

Другие вопросы исполнительного производства

Тема ИП, мягко говоря, очень обширна. Поэтому остальные вопросы, а именно касательно открытия ИП, его сроков, максимальных сумм взыскания, перечня имущества, на которое не может быть обращено взыскание, аресте средств имущества (в т.ч. средств на банковских счетах/картах) закрытия ИП и т.д. мы рассмотрим в следующих публикациях по этой теме.

Судебное оспаривание ИНН и ИП. В чем камень преткновения?

Дело в том, что ЧН не придерживаются принципа бесспорности при оформлении ИНН на кредитных договорах, а ЧИ - принципа территориальности при открытии ИП. Это главные основания для подачи исков в суды. При этом оспаривание ИНН и ИП - это разные процедуры.

Оспаривание ИНН правильно называется "признание ИНН такой, что не подлежит исполнению". Это гражданский процесс, и иск нужно подавать в суд общей юрисдикции по месту вашей регистрации или взыскателя. Это небыстрый процесс, как любое гражданское дело. Ответчиком выступает взыскатель, а нотариус - третья сторона спора.

В свою очередь, оспаривание ИП состоит в отмене ПОИП и признании ее неправомерной. Это уже административный процесс, и админсуды рассматривают такие дела намного быстрей. Хотя и тут есть свои подводные камни. В данном случае ответчик - частный исполнитель, а взыскатель - третья сторона спора.

Можно подать оба иска одновременно. Это более затратно по времени и финансам, но шансы на положительный результат для заемщика/должника возрастают.

Эту подтему мы разовьем в следующих публикациях цикла.

Полезные интернет-ресурсы

Такими являются:

  1. Единый реестр должников
  2. Автоматизированная система исполнительного производства (АСИП)
  3. Единый реестр нотариусов
  4. Единый реестр частных исполнителей Украины

Это официальные государственные и бесплатные ресурсы. Там вы можете проверить наличие ИП, где вы являетесь должником, а также узнать данные ЧН или ЧИ.

Связь с автором

Если Вам нужна моя личная консультация, или Вы хотите заказать услуги:

  1. e-mail: easydebts@gmail.com
  2. сообщения на странице ФБ: https://www.facebook.com/easydebts
  3. внутренний чат основного блога (для ПК или вэб-версии на мобильных устройствах) внизу справа: http://easydebts.blogspot.com/
  4. вайбер: +380 98 742-21-03

В Telegram можете воспользоваться ботом: @AnticollectorBot

Для начала переписки введите @AnticollectorBot в поисковой строке мессенджера. Название бота - "Антиколлектор в Украине | Bot"

Все контакты и ресурсы проекта найдете тут: http://easydebts.blogspot.com/p/conta.html

Документы присылайте исключительно на мейл с описанием вопроса, даже если мы обсудили что-то другими каналами связи.

Новости и обсуждения

Все новости проекта, в том числе о свежих публикациях данного блога, найдете на таких ресурсах:

  1. Паблик Facebook: https://www.facebook.com/easydebts
  2. Telegram-Канал: https://t.me/easydebts

Подписывайтесь, и вы ничего не пропустите.

Обсуждаем актуальное и интересное тут:

  1. Группа Facebook: https://www.facebook.com/groups/easydebts.group/
  2. Telegram-Чат: https://t.me/anticollectorUA
  3. Группа ВКонтакте: http://vk.com/easydebts

Все публикации по теме

Напомню, что эта первая публикация по теме ИНН и ИП.

Все публикации найдете по тэгам "Исполнительная надпись нотариуса" и "Исполнительное производство".

Если вам понравился проект и данная статья, то можете оказать посильную финансовую поддержку. Карта ПУМБ: 4314 1402 0252 9217

Продолжение следует...

P.S. Я как автор этой публикации, учитывая ее объем и многочисленные ссылки на нормативную базу, оставляю за собой право изменить и уточнить некоторые моменты касательно трактовки и практического применения законодательных норм. Однако суть статьи и ее целостность не пострадают. Нет предела совершенству)

2 комментария: